Besluiten voor het Raceweekend

Raceweekend

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders enkele besluiten genomen voor het Formule 1 raceweekend. Deze besluiten gaan over dingen die tijdens en rond het Formule 1 raceweekend net iets anders zijn dan normaal.

De maatregelen zijn bedoeld om het dorp veilig en schoon te houden en de overlast voor inwoners te beperken.

Geen zwerfafval

Tijdens het raceweekend is het verboden om flyers, kaartjes, posters of andere papieren uit te delen op straat. Ook het uitdelen van samples (gratis producten of mini-versies hiervan) is niet toegestaan. Dit helpt om zwerfafval te voorkomen.

Regels voor horeca

Om te voorkomen dat het heel druk wordt, vooral in straten waar veel horeca zit, zijn er ook een aantal besluiten genomen over terrassen. Statafels mogen tot uiterlijk 22.00 uur gebruikt worden. Extra uitbreiding van terrassen, zoals tijdens de zomerafsluiting van de Haltestraat, is niet toegestaan. Horecagelegenheden mogen ook geen glaswerk gebruiken op terrassen. Dit geldt voor glazen flesjes, wijnglazen, glazen asbakken en andere glazen voorwerpen.  

Beperking verkoop alcohol

Net zoals vorig jaar, willen we proberen het (overmatige) alcoholgebruik te verminderen. Eerder is gezien dat er grote hoeveelheden alcohol werden gekocht in winkels, die op straat werden opgedronken. Hierbij kunnen ongewenste situaties ontstaan. Daarom mogen winkels, supermarkten, en snackbars geen alcohol verkopen om mee te nemen. Dit geldt op de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van het raceweekend tussen 15.00 en 07.00 uur.

Niet wildkamperen

Wildkamperen is nooit toegestaan in Zandvoort. Voor het raceweekend nemen we extra maatregelen om te voorkomen dat er illegaal in het dorp overnacht wordt.  Daarom zijn kampeervoertuigen, zoals campers, een week voor de race al niet welkom in het dorp. Alleen inwoners met een parkeervergunning voor hun camper of caravan, en die kunnen aantonen dat ze deze nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld in die week op vakantie gaan, mogen hun kampeervoertuig in het dorp parkeren.

Luchtruim vrij houden

Ook in de lucht boven Zandvoort wordt het druk, met helikopters en veiligheids- en monitoringsdrones. Daarom is het tijdens het raceweekend verboden om met drones of andere onbemande luchtvaartuigen in het luchtruim boven Zandvoort te vliegen. Het is ook niet toegestaan om een drone bij je te hebben.