Formule 1 naar Zandvoort

Zandvoort is in de race voor de terugkeer van de Formule 1 en ligt op 'pole position'. De gemeente steunt het circuit in het binnenhalen van dit evenement. Een Formule 1 evenement past bij het imago van Zandvoort en brengt een grote economische impact.

Proceslijn
Circuit Zandvoort hoort binnenkort definitief of de Formule 1 naar Zandvoort komt.

Wat is de rol van de gemeente?
De gemeente ondersteunt de mogelijke komst van de F1. Een grand prix geeft de economie en het imago van Zandvoort een boost.

Wanneer is de eerste Grand Prix Zandvoort?
Het streven is een Grand Prix in 2020.

Hoe blijft Zandvoort bereikbaar bij zo’n groot evenement?
Het circuit ontwikkelt een verkeers- en mobiliteitsplan met de gemeente in afstemming met samenwerkingspartners zoals de Provincie, NS, Connexxion en P+R-locaties.

Kunnen hulpdiensten Zandvoort nog wel bereiken?
Politie, ambulances, brandweer en de GGD beoordelen calamiteiten en veiligheidsplannen van het evenement op bereikbaarheid zodat er bij ongelukken en rampen adequaat gehandeld kan worden.

Hoe zit het met geluidsoverlast?
Geluidsnormen zijn opgenomen in de milieuvergunning van het circuit. De gemeente Zandvoort is verantwoordelijk voor de vergunning, Omgevingsdienst IJmond doet namens de gemeente verstrekking en handhaving.

Gaat het circuit een nieuwe of uitbreiding op de milieuvergunning aanvragen?
Circuit Zandvoort heeft 12 UBO-dagen waarop de standaardgeluidsnorm overschreden mag worden. Een eventuele Grand Prix moet binnen deze dagen plaats vinden.

Gaat de gemeente miljoenen bijdragen aan het evenement?
Een Formule 1 evenement biedt enorme sportieve en economische kansen voor Zandvoort en de regio. Daarom is de gemeente Zandvoort bereid om te investeren in de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort en stelt een budget beschikbaar van maximaal € 4.000.000 over de periode 2019-2022. Op 26 maart wordt dit besluit van het college van burgemeester en wethouders voorgelegd aan de gemeenteraad.

Hoeveel bezoekers verwacht Zandvoort bij een Formule 1 race?
Dit zal vergelijkbaar zijn met andere F1 wedstrijden. Ten tijde van de Grand Prix van België waren dat 150.000 bezoekers verspreid over 3 dagen.

Kan Zandvoort zoveel bezoekers aan?
Zandvoort is een bruisende badplaats met een traditie van grootschalige evenementen. Ook het circuit is gewend aan hoge bezoekersaantallen. Bovendien kan door een centrale organisatie en kaartverkoop sturing worden gegeven aan verkeersstromen.
Ter vergelijk: op een zomerse dag liggen er -zonder verkeersplan- 100.000 mensen op het strand.