Injecties tegen iepziekte

Injectie tegen iepziekte

In de maanden mei en juni start Spaarnelanden met het injecteren van iepen tegen de iepziekte. De iep is een boom die goed tegen de zoute zeelucht bestand is en maakt daarom al eeuwen onderdeel uit van het straatbeeld in Zandvoort. De laatste jaren worden steeds meer iepen ziek door een agressieve schimmel.

De iepziekte wordt verspreid door kleine zwarte kevers: iepenspintkevertjes. Ze leggen hun eitjes op een verzwakte iep die daardoor met de iepziekte besmet wordt. Ook gezonde bomen kunnen worden besmet. Bijvoorbeeld doordat de wortels onder de grond contact maken met een zieke iep. Het vervoeren van haardhout kan de ziekte ook verspreiden.

Injecteren tegen iepziekte

Spaarnelanden behandelt dit jaar 1280 iepen, in Zandvoort en Haarlem. Soms lukt het niet om een iep met een injectie te beschermen. De zieke iep wordt dan door Spaarnelanden zo snel mogelijk gekapt en afgevoerd, om te voorkomen dat meer bomen worden besmet.

Zieke iepen herkennen

Waaraan herken je een zieke iep? Normaal gesproken zijn de bladeren in de zomer fris en groen. Maar als de boom ziek is, zie je te vroeg in het jaar al herfstkleuren verschijnen en verliest de boom zijn bladeren. Kenmerkend voor een zieke iep zijn kale takken, soms met nog een paar verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Ziet u een zieke iep? Meld het ons via dit formulier.