Toespraak burgemeester Moolenburgh tijdens nieuwjaarsreceptie

Burgemeester houdt nieuwjaarsspeech in de zon

Het was wat onconventioneel, maar enorm gezellig. Wegens Corona is de traditionele nieuwjaarsreceptie al enkele keren uitgesteld. Nu het weer kon, werd het idee opgevat om de receptie op vrijdag 17 juni - de warmste dag van het jaar tot nu toe - te houden. Met oliebollen op het strand. En wat was het een succes.

Verenigingen, ondernemers en inwoners van Zandvoort kwamen samen op het terras van Beach Club Tien om te genieten van de zon, oliebollen en elkaars gezelschap. Burgemeester Moolenburgh maakte van de gelegenheid gebruik om zijn 'nieuwjaarsspeech' te geven, met ruimte voor een humoristisch en een serieuze noot. 

De toespraak van de burgemeester is hieronder terug te lezen.

Speech uitgestelde nieuwjaarsreceptie

17 juni 2022

Beste inwoners van de gemeente Zandvoort

Eindelijk! We zijn er weer!

Welkom op deze uitgestelde nieuwjaarsreceptie!

..en ik wil dan ook beginnen om u in de eerste plaats en op deze wijze een hele voorspoedige en gelukkige …..ZOMER te wensen. Voor u, uw familie en geliefden.

Een nieuwjaarsreceptie, nu? Midden in de zomer. Jazeker. Het was zo jammer dat we door corona  twee jaar geen nieuwjaarsreceptie konden organiseren. Want zo jaarlijks samen komen om het nieuwe jaar in te luiden is belangrijk. Zeker omdat de bijeenkomst altijd mede mogelijk wordt gemaakt door de Zandvoortse samenleving zelf: verenigingen, instellingen en betrokken inwoners.

Ik ben dan ook zeer verheugd dat we deze alsnog nu kunnen inhalen en dat u met zovelen bent gekomen. Speciale dank daarbij aan het comité dat deze receptie georganiseerd heeft. Ben, Hilly, en ik zie zelfs dat Gillis oliebollen heeft geregeld. Misschien kunnen we morgen ook meteen de traditionele Nieuwjaarsduik doen, dat is in ieder geval aangenamer dan op 1 januari.

Geheel in de traditie van de nieuwjaarsbijeenkomst kijk ik graag samen met u terug.

In dit geval op het afgelopen halve jaar.

Dames en heren, wat is er veel gebeurd!

In januari zaten we nog midden in de boostercampagne. En waren we aan het bijkomen van de lockdowns. Corona heeft een grote impact op onze samenleving gehad. En ik hoop en bid dat we de open samenleving die we nu weer kennen kunnen behouden. Want de impact was groot. Juist hier in Zandvoort waar we leven van gastvrijheid. Maar samen hebben we ons er door heen geslagen.

En toen : op 24 februari. Waar niemand op rekende gebeurde toch: oorlog in Europa.

113 dagen wordt er nu gevochten in Oekraïne. Ruim een derde van de Oekraïense bevolking is ontheemd of op de vlucht. Ook in Zandvoort vangen wij vluchtelingen op.

En we doen dat vanaf het begin! Spontaan boden zich hotels en inwoners aan. Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken de Zandvoorters zijn. Wij helpen waar we kunnen. Met kleine en grote projecten. Zo worden bijvoorbeeld Oekraïense kinderen op school geholpen, geven mensen vrijwillig taalles en de helft van de opgevangen vluchtelingen heeft in Zandvoort al werk gevonden. Onze dank is groot voor iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt.

En als ik dan terugkijk, dames en heren, dan ook naar 14 maart.

Samen met Jan Lammers opende ik in de duisternis om half acht ’s ochtends het stembureau op het circuit. Het was de aftrap voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er kon er drie dagen gestemd worden voor de gemeenteraad. Uiteindelijk heeft maar net de helft van de Zandvoorters dat gedaan. Heel eerlijk: Ik vind dat te weinig voor een dorp waar het lijkt dat iedereen een mening heeft over de lokale politiek. Ik kom daar nog op terug.

Jong Zandvoort kwam bij deze verkiezingen – met stip op 1 – binnen en werd meteen de grootste partij. Dat is knap en feliciteer ze daarmee. De afgelopen maanden is er - naar wat ik gehoord heb - stevig onderhandeld en twee weken geleden is het coalitieprogramma gereed gekomen.

Ook zijn de namen van de nieuwe wethouders inmiddels bekend. We nemen volgende week afscheid van twee zeer gewaarde wethouders, Ellen Verheij en Raymond van Haeften. En diezelfde dag worden de nieuwe wethouders beëdigd, maar zijn vanavond hier ook al aanwezig: Martijn Hendriks, oudgediende Gert-Jan Bluijs, Peter Kramer en Lars Carree. Ik kijk uit naar de samenwerking.

Bij een nieuwjaarspeech blik je ook vooruit.
Over precies 2,5 maand heeft Max Verstappen op hemelsbreed nog geen kilometer hier vandaan net zijn vrijdagse tweede training gereden. Immers, op 2, 3 en 4 september kleurt Zandvoort opnieuw Oranje en keert de Formule 1 terug naar onze badplaats. Na het enorme succes van vorig jaar kan het eigenlijk niet meer beter.  De beelden van de gastvrijheid in ons dorp, de lach op onze gezichten en de manier waarop we de bezoekers ontvangen hebben zijn vorig jaar de hele wereld overgegaan. Ook dit jaar zullen alle ogen op Zandvoort gericht zijn.

De verwachtingen zijn daarbij erg hoog. Er komen meer bezoekers, de NOS zendt het hele weekend live uit en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de eerste ‘normale’ editie zonder coronabeperkingen. Op dit moment werkt de gemeente samen met de Grand Prix organisatie en stichting Zandvoort Beyond keihard aan alle voorbereidingen. Ik weet zeker dat we er samen opnieuw een groot feest van maken.

Dames en heren,

Zandvoort staat op de kaart. We tellen mee. En dat mag ook wel. Want de Randstad heeft ons nodig. Afgelopen week presenteerde de provincie Noord Holland een rapport waarin staat dat er in de komende 35 jaar nog een half miljoen inwoners bij komen. En dat toerisme en recreatie met 34% zullen groeien. Tel daar de groeiende populariteit van Zandvoort bij en dan zou het kunnen dat straks niet 6 miljoen mensen per jaar ontvangen maar misschien wel 9 miljoen. En dat vraagt wat.

We faciliteren dat graag. Maar het betekent veel voor de faciliteiten, mobiliteit en natuurlijk de verhouding tussen leefbaarheid van de bewoners en de gastvrijheid voor de vele bezoekers.

We doen dan ook een dringend beroep op met name de Rijksoverheid.

Behandel ons als meer dan een gewone kleine gemeente met 17.000 inwoners. Wij zijn dé badplaats van de metropoolregio. Het belang van Zandvoort rechtvaardigt het dat we meer aandacht en geld krijgen. Het vraagt ook wat van onszelf. Want we hebben investeerders nodig om ook in de toekomst die aantrekkelijke badplaats vorm te geven. En gelukkig: die investeerders zijn er. Maar die vragen ook om een bestuur met een lange termijn visie. En een bestuur dat stabiel is. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college dat vertrouwen kunnen bieden.

Dames en heren

Ik eindig met een terugblik op de laatste maand.

Bij alle besluiten die wij als gemeente moeten nemen kunnen we het niet iedereen naar de wens maken. Er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn. De afgelopen weken werd dat vooral duidelijk tijdens de discussies over het nieuwe parkeerbeleid. De emoties liepen daarbij zo hoog op dat medewerkers van de gemeente bedreigd zijn en er ook fysiek geweld gebruikt is.  U heeft kunnen lezen wat ik daar van vind en inmiddels is er ook aangifte gedaan.  Ik kreeg vele steunbetuigingen op mijn bericht. Echter, …velen waren het met mij eens, MAAR…

en dan volgden alsnog uitingen waaruit bleek dat de gemeente het er zelf naar gemaakt had.

Dames en heren, fysiek geweld en doodsbedreigingen zijn nooit onacceptabel en dan wil ik geen MAAR horen! Zo gaan we in Zandvoort niet met elkaar om. Als we het niet eens zijn dan praten we met elkaar, hebben respect voor elkaars mening en schelden we niet.  Niet op social media en niet tijdens informatiebijeenkomsten. U wilt niet weten wat ik en wethouders, raadsleden of ambtenaren soms over ons heen krijgen.

Er wordt veel gesproken over het fenomeen bestuurscultuur. Ik zou willen zeggen: het gaat ook om een samenlevingscultuur. Praat met elkaar, luister, wees begripvol en heb respect. Alleen dan houden we het met elkaar in alle complexiteit van deze samenleving leefbaar en beheersbaar.

Dames en heren, ik sluit af.

Zandvoort is een bijzondere gemeente die iedereen tot ver buiten onze landsgrenzen kent. Een dorp met 17 duizend inwoners uit alle lagen van de bevolking;  hier geboren en getogen, of hier naar toe verhuisd. Van Bentveld tot de boulevard en van Noordvoort tot voorbij het circuit.

Er liggen prachtige kansen en we staan voor hele grote uitdagingen. En die kunnen we samen aan, inwoners, ondernemers en politici. Het coalitieprogramma luistert naar de naam “Voor Zandvoort”

Ik zou daar op willen proosten met de toevoeging “Voor Zandvoort, op Zandvoort.”

Traditiegetrouw hef ik het glas op dit jaar wat reeds begonnen is en ik wens u bovenal een mooie zomer.