Uitbreiden terrassen in centrum

Terras in Zandvoort

De zomerafsluiting van de Haltestraat wordt permanent. Dat betekent dat de straat elke zomer wordt afgesloten voor verkeer. Zo is er meer ruimte voor de terrassen.

De afsluiting gaat 2 weken voor de start van de Nederlandse schoolvakanties (voor alle regio’s) in. De afsluiting loopt tot 2 weken na het einde van de schoolvakanties. In die periode mogen horecaondernemers in het centrum hun terrassen verder uitbreiden dan normaal is toegestaan. Dit geldt voor ondernemers in de Haltestraat, het Raadhuisplein, het Gasthuisplein, het Kerkplein, de Kerkstraat en de Zeestraat.

Goed voor economie, sfeer en levendigheid

De terrasuitbreiding was de laatste paar jaar al tijdelijk toegestaan. We hebben hier vooral positieve reacties op gekregen. De terrasuitbreiding is goed voor de lokale economie en voor de levendigheid en sfeer in het centrum. Daarom is nu besloten om de terrasuitbreiding van horecaondernemers in de genoemde straten ieder jaar toe te blijven staan tijdens de zomerafsluiting van de Haltestraat.

Spelregels

Er zijn een aantal spelregels voor de terrasuitbreiding. Hieronder de belangrijkste.

  1. Terrassen en uitstallingen in de Haltestraat kunnen tijdens de afsluiting tot en met de trottoirband (scheiding tussen de stoep en de rijbaan) worden geplaatst. Dus niet op straat of voor de zijstraten.
  2. De terrasuitbreiding voor Raadhuisplein, Gasthuisplein, Kerkplein, Kerkstraat en de Zeestraat mag niet meer zijn dan 1,5 meter voorbij de huidige terrasgrens. 
  3. Gasten mogen niet direct aan de rijbaan geplaatst worden.
  4. Doorgang voor nood- en hulpdiensten moet mogelijk blijven.
  5. Bij werkzaamheden aan de openbare weg worden terrassen tijdelijk binnen gehaald.
  6. De opbouw van de terrasuitbreiding mag niet eerder dan 17.00 uur plaatsvinden en de afbouw van de terrasuitbreiding dient vóór 02.00 uur gereed zijn.
  7. Tijdens het weekend van de Dutch Grand Prix 2024 in Zandvoort, van 23 tot en met 25 augustus 2024, gelden andere regels.

Brief met voorwaarden

Horecaondernemers ontvangen een brief met de verdere voorwaarden en wat zij moeten doen om ook hun terras te mogen uitbreiden.