Zandvoort wil maatregelen tegen overlast fatbikes in verkeer

Fatbike aan het Raadhuisplein.

Fatbikes en andere elektrische fietsen zijn steeds populairder, ook in Zandvoort. Maar opgevoerde fatbikes zorgen ook voor overlast en gevaar in het verkeer. Zandvoort en andere gemeenten maken zich zorgen over de verkeersveiligheid en vragen de minister om maatregelen.

Elektrische fietsen hebben veel voordelen. Ze maken het makkelijker om de fiets te pakken in plaats van de auto. Maar er zijn ook nadelen. Vooral als het gaat om opgevoerde e-bikes. Of dat nou fatbikes zijn of bakfietsen. Deze fietsen zijn qua snelheid en vermogen te vergelijken met brommers. Maar de bestuurders rijden zonder rijbewijs, helm of verzekering over het fietspad. Het zijn soms nog jonge kinderen. En door het grote snelheidsverschil met gewone fietsen, zorgen ze voor gevaarlijke situaties. 

Niet verzekerd bij ongeval

Het gebruik van opgevoerde e-bikes op de openbare weg is verboden. Maar het opvoeren zelf niet. Opvoersets en opvoerapps worden massaal verkocht. De opgevoerde e-bikes zorgen voor chaotische situaties in het verkeer. Wie op zo’n opgevoerde fiets rondrijdt, is niet verzekerd bij een ongeval. Dat brengt grote (aansprakelijkheids)risico’s met zich mee voor de (ouders) van de bestuurders. 

Brief aan minister

Daarom vraagt Zandvoort samen met 43 andere gemeenten de minister om maatregelen. Bijvoorbeeld een verbod op de verkoop van opvoersetjes. En het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes, waaronder fatbikes. 

Lees de hele brief aan de minister Harbers