107 kinderen doen verkeersexamen in Zandvoort

Leerling fietst richting het Raadhuisplein

Op woensdag 14 mei 2025 deden 107 basisschoolkinderen in Zandvoort verkeersexamen. De kinderen uit groep 7 van basisschool De Zeevonk, Hannie Schaft, Mariaschool en de Oranje-Nassauschool fietsten daarbij een vaste route door het dorp.

Tussen 09.00 en 12.00 uur vertrokken de kinderen 1 voor 1 vanaf het LDC plein. De route stuurde hen door verschillende straten en langs diverse verkeerssituaties. Zo kwamen ze over de Prinsesseweg en Koninginneweg, langs de kruising Hogeweg / Oranjestraat en over de rotonde bij het Raadhuisplein. Ze eindigden weer op het LDC plein.

Langs de route stonden vrijwilligers op strategische plekken om het verkeersgedrag van de kinderen goed te bekijken. Ze letten op of de kinderen hun hand uitstaken bij het afslaan, goed om zich heen keken, en op tijd stopten bij kruispunten. “Soms zie je toch dat ze een handje vergeten of iets te snel doorfietsen,” aldus een van de vrijwilligers. “Maar de meesten doen het echt heel netjes.”

Wethouder Gert-Jan Bluijs op de route

Serieus examen met echte gevolgen

Het fietsexamen werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Eerder dit jaar maakten de leerlingen hun verkeerstheorie op school. Nu mochten ze laten zien dat ze ook in het echte verkeer veilig kunnen bewegen.

'Verkeer kan gevaarlijk zijn en we willen dat kinderen zich daarvan bewust zijn'

“Dit is absoluut geen formaliteit,” zegt Evert Holterman, voorzitter van VVN regio Haarlem. “Er zijn kinderen die zakken, omdat ze bijvoorbeeld geen voorrang geven of vergeten te stoppen. Dat klinkt streng, maar het is nodig. Verkeer kan gevaarlijk zijn, en we willen dat kinderen zich daarvan bewust zijn voordat ze zelfstandig de weg op gaan.”

Leerlingen die zakken, krijgen later dit jaar een nieuwe kans om het examen opnieuw te doen.

Wethouder Carree langs de route

Wethouder Lars Carree was in de ochtend aanwezig bij de rotonde bij het Raadhuisplein. Hier was het extra opletten geblazen: het was druk met de weekmarkt, vrachtverkeer en veel voetgangers. “Heel goed om te zien hoe de kinderen hier netjes hun hand uitsteken en goed kijken", zei een vrijwilliger.

'Binnenkort fietsen veel van deze kinderen dagelijks naar de middelbare school in Haarlem'

Carree benadrukt het belang van verkeerseducatie: “Over iets meer dan een jaar gaan deze kinderen naar de middelbare school. Veel van hen fietsen dan dagelijks naar Haarlem of de regio. Het is zo belangrijk dat ze dan weten hoe ze zich veilig gedragen in het verkeer.”

Wethouder Lars Carree geeft het startschot

Zelfverzekerde start 

Later op de ochtend kwam ook wethouder Gert-Jan Bluijs, verantwoordelijk voor verkeer en mobiliteit, een kijkje nemen. Hij stond bij de start van de leerlingen van de Hannie Schaftschool. Op zijn vraag of de leerlingen goed hadden geoefend, kreeg hij een zelfverzekerde “nee, ik kan het al” als antwoord. En toen hij vroeg of ze zenuwachtig waren, klonk het zonder twijfel: “nee!”

'In een tijd waarin jongeren op fatbikes rijden, is het belangrijk dat ze begrijpen hoe je je als verkeersdeelnemer moet gedragen'

“Mooi dat ze zo zeker zijn van zichzelf", zei Bluijs. “Zeker in een tijd waarin jongeren al op jonge leeftijd op fatbikes rijden, is het belangrijk dat ze begrijpen hoe je je als verkeersdeelnemer moet gedragen. Dat maakt het veiliger voor henzelf én voor anderen. Ik hoop dat ze dat ook later blijven toepassen, als ze vaker zelfstandig op pad gaan.”

Stapel oranje hesjes ligt klaar voor het verkeersexamen