Erkennen kind

Als u niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, heeft uw kind volgens de wet alleen een moeder. U moet het kind erkennen om de wettelijke vader of duomoeder te zijn. Dat kan ook als u niet de biologische ouder bent. U komt samen met de moeder naar de centrale balie. Hiervoor maakt u een afspraak.

Meenemen

Identiteitsbewijs van uzelf en de moeder (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Wat u moet weten

  • Erkennen kan op verschillende momenten: tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of later
  • De moeder hoeft niet mee te komen als de vader of duomoeder al een eerder kind uit dezelfde relatie erkend heeft. De moeder geeft dan online toestemming (DigiD nodig). Dit moet maximaal 2 weken voor de afspraak. U neemt een kopie van het identiteitsbewijs van de moeder mee
  • Als u of de moeder niet de Nederlandse nationaliteit heeft, gelden mogelijk andere regels. Soms is een kind erkennen dan niet mogelijk. Geef bij het maken van de afspraak aan als dit voor u geldt

Achternaam kiezen

Als u langskomt voor de erkenning kunt u ook de achternaam van uw kind kiezen. Dit is de achternaam van de moeder, de vader of de duomoeder. De moeder komt hiervoor mee naar de afspraak. U kunt alleen de naam van uw 1e kind kiezen. Volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde naam.

Ouderlijk gezag

Een kind erkennen geeft u niet automatisch het ouderlijk gezag. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor uw kind. Bent u niet getrouwd en hebt u ook geen geregistreerd partnerschap? Dan vraagt u ouderlijk gezag aan via rechtspraak.nl.

Kosten

Een kind erkennen is gratis.