Groener maken van het dorp

Bijgewerkt tot en met 2 juli 2024
Status: Uitvoering

Er komt in 2024 veel groen bij in Zandvoort. We zijn druk bezig met het planten van bomen, inrichten van openbaar groen, en het vervangen van steen door groen. Dit is goed voor de leefomgeving en het milieu. Als inwoner kunt u ook meedoen.

Groene berm bij de Prinsesseweg
Groene berm bij de Prinsesseweg

Wat u moet weten

  • Dit jaar gaan we door met het groener maken van de openbare ruimte in ons dorp
  • Zo worden er nieuwe bomen geplant op verschillende plekken, wordt de wijk Nieuw-Noord groener gemaakt en wordt bestaand groen uitgebreid
  • Een belangrijk onderdeel is steenbreek, waarbij bestrating weggehaald wordt en hier groen voor terugkomt
  • Als inwoner kunt u uw eigen groene initiatief starten, waarbij u gemakkelijk een bijdrage van de gemeente kunt ontvangen om uw straat of buurt te groener te maken
  • Er wordt gewerkt aan een plan voor het groener maken van diverse plekken in het dorp, waaronder plekken die door u als inwoner zijn aangewezen. Soms mag u hierbij meedenken. Informatie hierover delen we op deze pagina en via nieuwsberichten

Waarom we dit doen

Groen is belangrijk. Niet alleen voor de uitstraling van het dorp, maar ook voor het vergroten van de biodiversiteit. Als er meer groen in het dorp is, kunnen er meer planten- en dierensoorten (terug)komen in onze leefomgeving.

Ook is het goed voor het klimaat. Zo kan beplanting hevige wateroverlast voorkomen, bijvoorbeeld bij zware regenbuien. Dit zal vanwege klimaatverandering in de komende jaren steeds vaker nodig zijn. 

Door meer ruimte te geven aan groen in onze woonwijken maken we onze directe leefomgeving aantrekkelijker en fijner om in te wonen.

Wat we gaan doen

We betrekken graag alle inwoners bij het groener maken van Zandvoort. Daarom organiseren we verschillende activiteiten waar u aan mee kunt doen om uw tuin en daarmee het dorp groener te maken.

Groene daken 

Een groen dak is niet alleen goed voor de natuur, het draagt ook bij aan een betere isolatie van de woning. Hebt u een plat dak dat u groener wilt laten maken? Dan kunt u hier onder voorwaarden een subsidie voor aanvragen. Meer informatie vindt u op de pagina Groene daken.

Groene buurtinitiatieven

Is er een stukje groen bij u in de buurt waar niets of weinig mee wordt gedaan? Dan kunt u dit samen met buurtgenoten opknappen. Dit heet een groen buurtinitiatief. Onder voorwaarden ontvangt u subsidie van de gemeente om samen dit stukje groen aan te leggen en te onderhouden. Meer informatie vindt u op de pagina Groene buurtinitiatieven.

Boomspiegel adopteren

Het is ook mogelijk om een zogenaamde ‘boomspiegel’ te adopteren. Dit is het stukje grond rondom de stam van een boom op straat. U meldt zich aan op de website van Spaarnelanden, dan wordt uw boomspiegel geregistreerd en herkenbaar gemaakt. En mag u zelf aan de slag om dit mooi groen te maken.

Planning

Planning

23 maart 2024

Voltooid
Voltooid

compostdag, gratis compost ophalen bij de remise

mei 2024

Voltooid
Voltooid

bloemzaadjes ontvangen voor een duintuin

Voltooid
Voltooid

plantjes ontvangen in ruil voor tuintegels

midden 2024

Actief
Actief

verschillende plekken in het dorp worden groener gemaakt

begin 2025

Todo
Todo

start nieuw plantseizoen, nieuwe bomen plaatsen op verschillende plekken

Contact

Gebiedsteam Zandvoort
14 023
gebiedsteam@zandvoort.nl

Met wie we samenwerken

Nieuws

Nieuws

  • Doorlaatbewijzen: ze komen er weer aan

    In het weekend van 23 augustus tot en met 25 augustus 2024 is de Formule 1 weer in Zandvoort. Ook dit jaar ontvangt u als inwoner of ondernemer weer een doorlaatbewijs.