Leefgeld

Algemeen

U kunt leefgeld aanvragen als u als Oekraïense vluchteling bij een gastgezin of opvangplek van de gemeente verblijft en geen inkomsten hebt. U moet zich daarvoor eerst officieel inschrijven in onze registratie persoonsgegevens (BRP). Daarna vraagt u schriftelijk leefgeld aan, bijvoorbeeld voor eten, kleding en andere kosten. Verblijft u bij een gastgezin, dan krijgt u ook een woontoeslag. Die is bedoeld voor de kosten die uw gastgezin maakt.

Mail ons als u hulp nodig hebt bij het aanvragen. Of kom langs: iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00, Zijlvest 39 in Haarlem.

Wat u moet weten

 • U geeft bij uw aanvraag aan met hoeveel gezinsleden u in Nederland bent. Als aanvrager krijgt u het leefgeld voor uw hele gezin op de bankrekening die u hebt opgegeven
 • Mail naar leefgeld@haarlem.nl als u werk hebt gevonden en geld verdient. Het leefgeld stopt per ingang van de volgende maand
 • Als u verhuist naar een andere gemeente binnen Nederland, dan schrijft u zich daar in. U kunt dan leefgeld aanvragen bij uw nieuwe gemeente. Als u teruggaat naar Oekraïne of u verhuist naar een ander land, dan schrijft u zich bij ons uit. Dat kan online. Of u komt naar de publiekshal van de gemeente Haarlem, Zijlvest 39

Bankrekening

U hebt een Nederlandse bankrekening nodig of een buitenlandse bankrekening die te gebruiken is in Nederland. Hebt u die nog niet, dan moet u eerst een bankrekening openen (betaalvereniging.nl). Dat kan bijvoorbeeld bij de Bunq Bank. Bij deze bank hebt u geen BSN nodig om een bankrekening te kunnen openen.

Om een rekening te kunnen openen, hebt u officiële documenten nodig. Vraag bij een Nederlandse bank na welke dit zijn. Hebt u bepaalde benodigde papieren niet, dan neemt u contact op met de Oekraïense ambassade in Den Haag. De ambassade helpt u dan aan een geldig Oekraïens identiteitsbewijs, zodat u een bankrekening kunt openen.

Aanvragen

Lever het aanvraagformulier in bij de publiekshal van de gemeente Haarlem, Zijlvest 39. Of stuur het (zonder postzegel) naar:

Gemeente Haarlem
Afdeling Werk en Inkomen
Antwoordnummer 238
2000 VC Haarlem

Meenemen of meesturen

 • Kopie van uw bankpas of rekeningafschrift
 • Kopie van uw paspoort en dat van uw partner en kinderen

Na uw aanvraag

Wij sturen u een brief waarin staat of u leefgeld krijgt. Soms krijgt u de 1e betaling eerder dan de brief. Wij nemen contact met u op als we meer informatie nodig hebben.

Hoeveel leefgeld u krijgt

De bedragen zijn per persoon per maand.

Als u in een gemeentelijke opvang verblijft

 • Persoonlijke uitgaven: € 55
 • Als u geen eten en drinken in uw opvangplek krijgt: € 205 extra

Als u in een particuliere opvang verblijft zoals een gastgezin

 • Persoonlijke uitgaven: € 55
 • Eten en drinken: € 205
 • Woontoeslag volwassene: € 215
 • Woontoeslag kind tot en met 17 jaar: € 55