Maak Zandvoort groener

Nieuw geplante bomen in Kruisstraat

Het afgelopen jaar hebben we met het Actieplan Groen stappen gezet om ons dorp groener te maken. We hebben geluisterd naar de ingezonden ideeën voor meer groen in het dorp en een aantal van die ideeën zijn al uitgevoerd.

In het centrum zijn bomen geplant met bloemen eromheen, zoals op de Swaluëstraat, Kruisstraat, Louis Davidsstraat, en de hoek van de Schoolstraat en Louis Davidsstraat. Op de Dr. C.A. Gerkestraat, tussen de Tolweg en het tankstation, zijn 27 bomen geplant. Ook zijn als onderdeel van een groeninitiatief 5 iepen geplant aan de Zr. Dina Brondersstraat, bij het Mussenpad.

Ook de buurt rondom de Burgemeester Nawijnlaan werd vaak genoemd als plek waar inwoners ruimte zagen voor meer groen. Hier is ook iets mee gedaan. Er zijn verspreid door de hele wijk 25 bomen geplant, bijvoorbeeld op de hoek van Jhr. P.N. Quarles van Uffordlaan en de Oude Trambaan. Bij de bushalte langs de Oude Trambaan zijn 2 bomen geplant en is andere beplanting vernieuwd. 

Helmgras als beschermer 

Het plein voor het Center Parcs Strandhotel is ook een stuk groener gemaakt. In de ronde cirkels rondom de lantaarnpalen is gevarieerde duinbeplanting aangebracht. Een leuk detail hier is dat de buitenrand bewust met helm is beplant, omdat dit de gevoeligere plantensoorten in het midden van de cirkel beschermt tegen de heftige weersinvloeden zo vlak aan de kust. Deze techniek wordt vaker toegepast in ons dorp.

Komende jaren

Ook de komende 3 jaar werken we aan het verbeteren van het groen in ons dorp om de natuur te versterken. We gaan we nog meer bomen planten en tegels vervangen door gras en planten. We zullen ook meer bloemen en struiken met bessen planten om insecten en vogels te helpen. Dit is belangrijk, vooral omdat recentelijk bekend is geworden dat Zandvoort de meest versteende gemeente van Nederland is. Ondanks dat het dorp omringd is door prachtige natuur, is bijna 90 % procent van de openbare ruimte ‘grijs’. Daar moet verandering in komen. 

Nieuwe groenparticipatie 

Later dit voorjaar vragen we u opnieuw om uw ideeën voor meer groen in Zandvoort met ons te delen. Ook kunt u nu al meedoen met een groen initiatief, waarbij u samen met uw buurt een plan maakt voor gezamenlijk groen. U kunt hier subsidie voor ontvangen. Meer informatie over de projecten van de gemeente om het dorp groener te maken leest u op de projectpagina.