Samen aan de slag om kinderen veilig te laten opgroeien
Zandvoort zet de komende jaren extra in op het welzijn van kinderen en jongeren in onze gemeente. We willen dat iedereen hier veilig kan opgroeien. Daarom kwamen ruim 60 professionals van verschillende organisaties in Zandvoort én een aantal jongeren vorige week bij elkaar. Zij bespraken samen welke thema’s de komende 2 jaar prioriteit hebben.
Uit onderzoeken blijkt dat onder Zandvoortse jongeren het alcohol- en drugsgebruik een stuk hoger is dan het landelijk gemiddelde. Dat is niet alleen slecht voor de gezondheid, het kan ook zorgen voor mentale problemen. En tot problemen in de sociale ontwikkeling van jongeren. Daar willen we met alle partijen samen iets aan doen. Dat doen we met het Zandvoorts Preventie Model.
IJslands model
Deze aanpak is gebaseerd op een IJslands model, wat daar goed werkte. De aanpak richt zich op allerlei terreinen in het leven van jongeren. Daarvoor werken alle partijen samen om te zorgen voor een veilige plek waar kinderen kunnen opgroeien. Van ouders tot school, opvang, sportverenigingen, jongerenwerk en instanties.
Bij de bijeenkomst op 3 oktober waren bijvoorbeeld mensen aanwezig vanuit het onderwijs, de politie en handhaving, SportService, het Jeugdfonds Sport en Cultuur, Stichting Leergeld, Stichting Buurtgezinnen, de GGD en jongerenwerkers. Er waren ook 6 Zandvoortse jongeren bij.
Samen aan de slag
De deelnemers gingen in groepjes in gesprek over de resultaten van 2 onderzoeken die door de GGD in Zandvoort zijn gedaan. Dat deden ze op basis van de vraag: Wat vinden we van de cijfers? Waar willen we wat aan doen? En wat kan jouw organisatie bijdragen.
Uiteindelijk kon aan het einde van de bijeenkomst gestemd worden op 3 actiepunten. De 3 favorieten die daaruit kwamen, waren het idee om ouder-kind-voorstellingen te maken, om zo ouders en kind samen te bereiken. Het idee om een naschools aanbod op te zetten, waarbij goed gekeken wordt naar de behoefte van kinderen zelf. En het idee om kinderen op school beter te leren met stress om te gaan en zo aan hun mentale gezondheid te werken.
Dit betekent niet dat we alleen met die speerpunten aan de slag gaan. De volgende stap is nu om samen te kijken naar wat precies de doelen van het project voor de komende 2 jaar zijn.