Onderzoek naar vleermuizen en vogels

Bijgewerkt tot en met 28 mei 2024
Status: Uitvoering

In het voorjaar en de zomer van 2024 doen wij onderzoek naar vleermuizen en vogels. Dit onderzoek is nodig om verbouwing of isolatie van woningen te kunnen goedkeuren. De komende maanden kunt u overdag en in de avonduren onderzoekers met verrekijkers tegenkomen op straat. Deze onderzoekers werken in opdracht van de gemeente en zijn goed herkenbaar.

Persoon onderzoekt gebouw op aanwezigheid van vleermuizen en vogels

Wat u moet weten

  • In de avonduren en overdag lopen er onderzoekers met verrekijkers rond op straat. Dit onderzoek gebeurt een aantal keer tussen april en september 2024
  • Deze onderzoekers zijn goed herkenbaar, zij dragen gele hesjes met de naam van het onderzoeksbureau Equipe Adviseurs en werken in opdracht van de gemeente
  • De onderzoekers kijken niet bij woningen naar binnen, maar zijn op zoek naar vogels en vleermuizen
  • Mogelijk vragen de onderzoekers om toegang tot uw tuin als er een vermoeden is dat er beschermde diersoorten zoals vleermuizen en vogels aanwezig zijn
  • Dit onderzoek is nodig zodat we toestemming kunnen geven om woningen te isoleren en te verbouwen

Waarom we dit doen

Op dit moment loopt een onderzoek naar de verschillende soorten vleermuizen en vogels die in ons dorp leven. De uitkomsten hiervan komen in een soortenmanagementplan (SMP) te staan. Aan de hand van dit plan kunnen wij makkelijker zien of er beschermde diersoorten aanwezig zijn in bepaalde gebieden. 

Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor een vergunningaanvraag voor verbouwing van een woning. Of voor toestemming die gegeven wordt voor de isolatie van woningen. Beschermde vogel- en vleermuissoorten behandelen we met zorg, omdat zij volgens de wet beschermd moeten worden. Ook vinden we het belangrijk dat de verschillende diersoorten die in Zandvoort leven hier kunnen blijven leven.

Wat we gaan doen

We hebben onderzoeksbureau Equipe Adviseurs ingehuurd die voor ons dit onderzoek uitvoert. Zij zullen tussen nu en september 2024 in de avonduren en nachten door het dorp lopen. Hierbij kunnen zij met verrekijkers naar of rond uw woning kijken. Dit doen zij om te bepalen of er vogels of vleermuizen in de gevel, bijgebouwen of uw tuin zitten. 

Als zij denken dat er bepaalde diersoorten in uw tuin zitten, kunnen zij bij u aanbellen om toestemming te vragen om in de tuin te kijken. Als u niet thuis bent, laten zij een kaart voor u achter met de tekst dat ze later nog een keer terug kunnen komen.

Contact

Robert Atkins, beleidsadviseur duurzaamheid
14 023
ratkins@haarlem.nl