Parkeerkaart gehandicapten

Algemeen

Kunt u door uw handicap niet ver lopen en bent u voor vervoer afhankelijk van anderen? U kunt dan online een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. Hiermee mag u gratis parkeren op een parkeerplaats speciaal voor gehandicapten. U mag met een GPK niet parkeren op laad- en losplekken of een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Als u hulp nodig hebt bij het aanvragen, kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam in uw buurt.

Wat u moet weten

 • Er zijn ongeveer 45 gehandicaptenparkeervakken in Zandvoort waar u met uw gehandicaptenparkeerkaart gratis mag parkeren. Deze herkent u aan het verkeersbord met de witte P en het rolstoelsymbool. Plaats uw gehandicaptenparkeerkaart goed zichtbaar achter de voorruit
 • Inwoners van Zandvoort kunnen met een gehandicaptenparkeerkaart en een parkeervergunning voor gehandicapten overal gratis parkeren in Zandvoort, behalve op Parkeerterrein De Zuid en de LDC-Garage. Plaats uw gehandicaptenparkeerkaart goed zichtbaar achter de voorruit
 • Vraagt u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart aan, dan nodigt keuringsbureau Argonaut u uit voor een medische keuring. Argonaut adviseert ons of u recht op de kaart hebt en voor hoe lang
 • Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Wilt u uw kaart verlengen? Vraag dan een nieuwe aan. Dat kan maximaal 3 maanden voor het verlopen van de bestaande kaart. Als u aangeeft dat u een andere kaart wilt dan u nu hebt, dan betaalt u hetzelfde bedrag als voor een 1e aanvraag (zie Kosten)
 • Is uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt, gestolen of kapot? Vraag een nieuwe kaart aan
 • Bel of mail als u vragen hebt: 023 511 43 68 of gpkadministratie@haarlem.nl

Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

In uw aanvraag geeft u aan welke kaart u nodig hebt.

 • Bestuurderskaart: als u nog wel zelf autorijdt, maar met hulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen
 • Passagierskaart: u kunt niet zonder begeleiding reizen. Door uw ziekte of handicap kunt u niet alleen gelaten worden
 • Gecombineerde kaart: als u in aanmerking komt voor zowel de bestuurderskaart als de passagierskaart

Niet meer nodig

U stuurt uw gehandicaptenparkeerkaart terug als u hem niet meer gebruikt. Stuur de kaart naar:

Gemeente Zandvoort
Maatschappelijke ondersteuning, team Registratie en Beheer
Antwoordnummer 918
2000 VB Haarlem

Na uw aanvraag

Binnen 8 weken ontvangt u een brief waarin staat of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt en voor hoe lang. Voor het ophalen van de kaart kunt u online een afspraak maken.

Kosten

 • 1e aanvraag: € 155
 • Verlengen: € 80,90
 • Omzetten naar andere soort gehandicaptenparkeerkaart: € 155
 • Nieuwe kaart als hij kwijt is: € 62,20

De kosten van de aanvraag moet u ook betalen als uw aanvraag wordt afgewezen. U krijgt een rekening van belastingorganisatie Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid (GBKZ).

Kwijtschelding

Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze kosten. Of u kwijtschelding krijgt, hangt af van uw inkomen en vermogen. Kwijtschelding kunt u aanvragen via Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid (GBKZ)

Aanvragen als instelling

Wonen er gehandicapten in uw instelling? Is uw instelling als zorgaanbieder geregistreerd en is de hoofdlocatie gevestigd in Zandvoort? Dan kunt u de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. U logt in met eHerkenning.
Raakt uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt, gestolen of kapot? Dan vraagt u een nieuwe kaart aan.