Rijbewijs aanvragen

Algemeen

Een rijbewijs aanvragen doet u bij de centrale balie. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Ook hiervoor maakt u een afspraak. Wilt u zonder afspraak komen? Dat kan alleen op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur.

Meenemen

  • 1 pasfoto in kleur. Let op pasfoto-eisen
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
  • Bij een rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar: begeleiderspas

Wat u moet weten

Snel nodig

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Als je 16,5 jaar bent kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Als je voor het examen slaagt en het rijbewijs in je bezit hebt mag je tot je 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden.

Rijden voor je 18e verjaardag (CBR)

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Hebt u een geldig buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland, dan kunt u uw rijbewijs in sommige situaties omwisselen. Check bij de RDW of dit mogelijk is en welke documenten u hiervoor nodig hebt. Daarna maakt u een afspraak bij de gemeente.

Extra categorie

U vraagt een nieuw rijbewijs aan als u een extra categorie hebt behaald.

Kosten

  • Rijbewijs aanvragen: € 51,11
  • Extra kosten spoedaanvraag: € 39,65
  • Omwisseling buitenlands rijbewijs: € 51,11