Schone stranden

Bijgewerkt tot en met 16 mei 2024
Status: Uitvoering

Ons strand is belangrijk voor de uitstraling van Zandvoort. Elk jaar wordt er veel zwerfafval achtergelaten op het strand. Dit staat niet netjes en is slecht voor de natuur. Daarom willen we strandbezoekers aanmoedigen om hun afval in de afvalbakken te doen en zo te helpen om onze stranden schoon te houden.

Het Zandvoortse strand vol met strandbezoekers met de zee in de achtergrond
Foto door Onno van Middelkoop

Wat u moet weten

  • Jaarlijks wordt er veel afval - zoals verpakkingen, flesjes en sigarettenpeuken - achtergelaten op het strand
  • Al dit afval zorgt voor extra werk voor onze gemeentelijke diensten. En het draagt bij aan het probleem van zwerfafval in het hele dorp
  • Plastic afval dat in zee terecht komt bedreigt het bestaan van zeedieren, omdat hun leefgebied ernstig wordt vervuild
  • Komende zomer werken we met partners aan het verminderen van zwerfafval op ons strand. We willen mensen bewust maken van hun afval door posters op te hangen en 'clean teams' in te zetten. Deze teams gaan in gesprek met strandbezoekers, delen afvalzakjes uit en geven het goede voorbeeld door zelf afval op te ruimen
  • Als inwoner kunt u ook helpen om het strand schoon te houden. Hiervoor steunen wij verschillende lokale initiatieven

Waarom we dit doen

Tijdens de jaarlijkse Beach Clean Up - waarbij de hele Noordzeekust wordt schoongemaakt door vrijwilligers - werd in 2023 het meeste afval gevonden op het strand van Zandvoort (929 kilogram). Ook de meeste sigarettenpeuken vonden ze op ons strand (6.366 stuks).

Als dit afval in zee terechtkomt, heeft dit negatieve gevolgen voor de natuur. 1 sigarettenpeuk kan bijvoorbeeld 8 liter water vervuilen. Een schoon strand is niet alleen goed voor de natuur, het maakt het strand ook aantrekkelijk voor bezoekers.

Wat we gaan doen

Er start in juli 2024 een campagne om mensen bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval op het strand. We gaan strandbezoekers via sociale media en boodschappen in de openbare ruimte aanmoedigen om hun eigen afval op te ruimen. Ook organiseren we verschillende actiedagen om op een leuke manier aandacht te vragen voor het probleem.

Ook zorgen we dit jaar voor felgroen gekleurde afvalbakken die beter opvallen dan de oude afvalbakken. We doen op sommige locaties een proef met gescheiden afvalinzameling

Doe mee

Het strand schoon houden is makkelijk: neem zo weinig mogelijk wegwerpplastic mee naar het strand en gooi het na gebruik in de afvalbak. 

Bij de meeste strandopgangen staan palen met afvalzakjes die u gratis kunt meenemen om uw eigen afval in te bewaren. Ook kunt u op sommige plekken gratis een zak-asbak meenemen, waar u uw sigarettenpeuken in kunt bewaren. Deze kunt u na uw strandbezoek mee naar huis nemen, of na het legen terug in de paal zetten. 

Als u meer wilt doen om het strand schoon te houden kunt u bijvoorbeeld meedoen met de jutactiviteiten van Juttersgeluk of de Beach Clean Up. Ook kunt u bij Spaarnelanden een afvalgrijper ophalen om zelf afval op te ruimen.  

Ondernemers die willen meedoen kunnen zich bij ons aanmelden via de gegevens bij 'Contact'.

Planning

Planning

juli - augustus 2024

Todo
Todo

gemeentelijke campagne Schone stranden

Contact

Alannah Cornelissen, junior beleidsadviseur duurzaamheid
14 023
acornelissen@haarlem.nl