Voorkomen van zwerfafval
Elk jaar blijven er duizenden kilo’s afval achter op het strand en in het dorp. Dat is slecht voor dieren, vervuilt de zee en zorgt voor een rommelige omgeving. In de zomer van 2025 werken we samen met inwoners, ondernemers en bezoekers aan een schonere badplaats.

Wat u moet weten
- Jaarlijks wordt er veel afval - zoals verpakkingen, flesjes en sigarettenpeuken - achtergelaten op het strand
- Al dit afval draagt bij aan het probleem van zwerfafval in het hele dorp en zorgt voor extra werk voor onze gemeentelijke diensten. Ook trekt het nog meer afval aan: een schoon gebied blijft makkelijker schoon
- Plastic afval dat in zee terecht komt bedreigt het bestaan van zeedieren, omdat hun leefgebied ernstig wordt vervuild
- In de zomer van 2025 voeren we een campagne uit om mensen bewust te maken en organiseren we verschillende acties met partners zoals Stichting De Noordzee en lokale ondernemers
- Als inwoner kunt u ook helpen om het strand schoon te houden. Hiervoor steunen wij verschillende lokale initiatieven
Waarom we dit doen
Een schoon Zandvoort is beter voor iedereen. Afval dat op straat of op het strand blijft liggen, komt via de wind of regen vaak in zee of natuur terecht. Daar richt het schade aan: dieren raken erin verstrikt of eten het op. Bovendien maakt zwerfafval de openbare ruimte minder prettig voor bewoners en bezoekers.
We besteden jaarlijks veel tijd en geld aan schoonmaak, maar dat lost het probleem niet op. Daarom richten we ons in 2025 extra op bewustwording en gedragsverandering. Met elkaar kunnen we voorkomen dat afval op straat of in zee belandt. Zo blijft Zandvoort schoon, veilig en aantrekkelijk.
Wat we gaan doen
In juli 2025 is een campagne gestart om mensen bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval. We moedigden bezoekers en inwoners via sociale media en boodschappen in de openbare ruimte aan om hun eigen afval op te ruimen. Ook organiseren we verschillende actiedagen om op een leuke manier aandacht te vragen voor het probleem.
Felgroene afvalbakken
We zorgen voor voldoende felgroen gekleurde afvalbakken op het strand die beter opvallen dan de oude afvalbakken. Op de boulevard staan bij de strandopgangen grote afvalcontainers waar bezoekers hun afval netjes in kwijt kunnen.
Zero waste ijsjes
Er worden op verschillende middagen zero waste ijsjes uitgedeeld in het dorp en op het strand. Door deze hoorntjes met bolletjes ijs uit te delen, laten we zien dat het ook mogelijk is om een ijsje te eten zonder afval te creëren. Dit doen we in samenwerking met De Groene Lobby.
Beach Clean Up
- Op 15 augustus 2025 georganiseerd door Boskalis. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Beach Clean Up
- Op 28 augustus 2025 georganiseerd door gemeente Zandvoort
Meedenken en meedoen
Neem zo weinig mogelijk wegwerpplastic mee naar het dorp of strand en gooi het na gebruik in de afvalbak. Ook kunt u op sommige plekken gratis een zak-asbak meenemen, waar u uw sigarettenpeuken in kunt bewaren. Deze kunt u na uw bezoek mee naar huis nemen, of na het legen terug in de paal zetten.
Samen opruimen
Als u meer wilt doen om het dorp en het strand schoon te houden kunt u bijvoorbeeld meedoen met de jutactiviteiten van Juttersgeluk. Meer informatie hierover vindt u op de website van Juttersgeluk.
Bij Spaarnelanden kunt u een afvalgrijper ophalen om zelf afval op te ruimen. Ook kunt u zich aansluiten bij de schoonwandelaarsgroep 'Schoonwandelen Zandvoort'. U kunt zich aanmelden via de sociale media kanalen van de groep.
Ondernemers
We maken ook afvalgrijpers beschikbaar voor ondernemers. Strandtenten kunnen deze neerzetten zodat bezoekers afval kunnen rapen tijdens hun bezoek. Of ondernemers kunnen zelf de afvalgrijpers gebruiken om het terrein makkelijker schoon te maken.
Planning
Planning
juli - augustus 2025
gemeentelijke campagne voor bewustwording
15 augustus 2025
Boskalis Beach Clean Up
28 augustus 2025
Beach Clean Up gemeente Zandvoort