Stand van zaken: Badhuisplein

Badhuisplein

Deze week bespreken we de ontwikkelingen rondom het Badhuisplein in de raadscommissie. We werken aan het stedenbouwkundig plan. Hierin staat hoe het gebied eruit moet zien en gebruikt gaat worden. Dit plan presenteren we dit jaar aan de gemeenteraad.

We willen dat het Badhuisplein het hele jaar door een fijne plek is om te wonen, winkelen en elkaar te ontmoeten bij 1 van de horecagelegenheden. Zo komt er bijvoorbeeld een appartementengebouw met 55 woningen en een hotel. Op het plein komt ruimte voor groen en verschillende zitplekken.

Aan de ene kant ontstaat er een plein ‘aan zee’, met een doorgang naar de andere kant, waar een echt dorpsplein komt (langs de Burgemeester Engelbertstraat). Het hotel is de grens tussen deze 2 pleinen. 

Positieve reacties, maar ook twijfel

Tijdens de informatiebijeenkomsten werd er positief gereageerd op de plannen. Veel mensen waren blij met de uitstraling en de voorzieningen die er gaan komen. Er werd gevraagd naar de mogelijkheid van sfeervolle overdekte terrassen, en bescherming tegen wind en regen. Ook werd er gevraagd naar de invulling van vermaak op het plein, bijvoorbeeld in de vorm van een podium, zomerbioscoop, of outdoor fitness.

Ook kregen we vaak te horen dat er twijfel was over de realisatie van de plannen. Hoe weten we zeker dat het echt een hotel wordt en niet stiekem toch woningen? Hoe voorkomen we dat er straks weer een fastfoodrestaurant komt? Hier rekening mee houden en zorgen voor een goede uitvoering, was het verzoek.

Veranderingen 

Een aantal dingen die stonden in onze eerdere visie voor het plein, gaan we anders uitvoeren. Zoals de plek waar de gebouwen op het plein precies komen, de hoogte ervan en de manier waarop u op het plein kunt parkeren. 

Zo wordt het hotel op een kleiner stuk grond gebouwd, wordt het hotel wat hoger aan de boulevardzijde en kan er wel ondergronds geparkeerd worden. Deze veranderingen delen we deze week met de raadscommissie. 

Na de raadscommissie

Nadat de ontwikkelingen in de raadscommissie zijn besproken, werken we het stedenbouwkundig plan verder uit. Hiervoor moeten wij nog een aantal onderzoeken doen, zoals een stikstofmeting. Dit plan willen we in het najaar ook presenteren aan inwoners en ondernemers.

Wanneer het stedenbouwkundig plan is goedgekeurd, werken we het uit tot een omgevingsplan. 3GT, de ontwikkelaar van het hotel, start met het bouwontwerp nadat er een overeenkomst is gesloten. 

Dit zal in 2025 zijn. Dan wordt ook gestart met het uitkiezen van een ontwikkelaar. We hopen dat we eind 2026 kunnen starten met de bouw.