Struikelstenen voor Menni, Tilly, Jenny en Ralph Leefsma

Struikelstenen in Zandvoort

Op 13 maart 2024 zijn 4 struikelstenen in de Kostverlorenstraat onthuld. De stenen zijn een herdenking aan de Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en vermoord.

Vader Menni en moeder Mathilde (Tilly) Leefsma woonden samen met hun kinderen Jenny (9) en Ralph (5) in het huis aan de Kostverlorenstraat 55. Ze werden op 13 maart 1942 door de Duitsers weggevoerd om nooit meer terug te keren.

Leerlingen en leerkrachten van de Oranje Nassauschool waren met burgemeester David Moolenburgh aanwezig bij de onthulling.

Stolpersteine

In 1994 begon de kunstenaar Gunter Demnig met het leggen van zogenaamde Stolpersteine (Duits voor struikelstenen). Dit zijn kleine stenen van 10 bij 10 centimeter. Ze zijn gemaakt van messing en worden in de stoep geplaatst bij het huis van waaruit deze slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. 

De steentjes liggen vast in de stoep, tussen de stoeptegels of op straat. U kunt er dus niet over struikelen, anders dan de naam doet vermoeden.

De handgemaakte struikelstenen van messing zijn een mooie manier om deze gestorven Zandvoorters te herdenken. Op elke steen staat een naam, geboortejaar, sterfdatum en de naam van het concentratiekamp of de plek waar deze persoon is vermoord.