Zandvoort gastvrij, sportief en jaarrond aantrekkelijk

Strand

Op dinsdag 26 maart heeft de gemeenteraad de Toeristische Visie Zandvoort 2040 vastgesteld. In deze visie blikken we ruim 15 jaar vooruit naar de toekomst voor ons dorp. Naar een gastvrij, sportief en jaarrond aantrekkelijk Zandvoort.

De Toeristische Visie Zandvoort 2040 is het resultaat van uitgebreide samenwerking en participatie van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Uit de reacties van de meer dan 1.000 inwoners die hebben deelgenomen aan het onderzoek naar toerisme, blijkt dat 85% Zandvoort graag ziet als toeristische bestemming. In 2040 zou Zandvoort zelfs dé leukste badplaats van Nederland moeten zijn. Hiervoor is een divers aanbod van recreatieve en zakelijke mogelijkheden belangrijk. En aansprekende evenementen gedurende het hele jaar, waarbij kwaliteit, gastvrijheid en sportiviteit centraal staan. Om dit te bereiken richt de toeristische visie zich op een aantal punten. Bijvoorbeeld het versterken van de Zandvoortse identiteit, een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid, het verbeteren van het verblijfsaanbod en het uitbreiden van het aanbod voor dagrecreatie.

Actieagenda

We stellen elke 4 jaar een actieagenda op om deze doelen te bereiken. In de eerste actieagenda voor de periode 2024-2028 staan het verbeteren van de basisvoorzieningen en het verminderen van overlast centraal. Daarvoor wordt de regelgeving met betrekking tot verblijfsrecreatieve accommodaties aangepast. Particuliere vakantieverhuur van een gehele woning wordt beperkt tot 30 dagen. Er komen duidelijke regels voor verschillende vormen van verblijfsrecreatie bij woningen. En er worden geen vergunningen meer afgegeven voor nieuwe pensions en recreatiewoningen.

Openbare ruimte

In 2024 en 2025 zetten we ook in op het verbeteren van diverse voorzieningen in de openbare ruimte zoals een flinke investering in fietsparkeerplaatsen bij parkeerplaatsen en langs het strand, een gastvrij P De Zuid en goed functionerende en toekomstbestendige feestverlichting in het centrum.