Help de bij met gratis bloemenzaadjes

Van Lennepweg

Maandag 22 april 2024 is het Nationale Zaaidag. We geven daarom gratis bloemenzaadjes weg. Inwoners kunnen die gebruiken om te zaaien in tuinen, op balkons en in de openbare ruimte. Zo helpen we de bijen in het dorp.

Het gaat al jaren slecht met de bijen in Nederland. 1 van de oorzaken is dat ze te weinig voedsel hebben. Onder meer door verstedelijking en het betegelen van tuinen verdwijnen steeds meer bloemen. Bijen en andere bestuivende insecten zoals vlinders hebben de bloemen nodig om nectar en stuifmeel te verzamelen. 

Onmisbaar

Bestuivers zijn onmisbaar in onze voedselketen. Ze verspreiden stuifmeelkorrels van bloemen zodat bijvoorbeeld appel- of kersenbomen zich kunnen voortplanten. Ook planten die in onze duinen zijn te vinden, zijn goed voor deze insecten. 

Uw eigen duintuin

Ook dit jaar kunnen inwoners van Zandvoort weer gratis bloemenzaadjes ophalen. In de zakjes zitten zaadjes van voor bloemensoorten die van nature in de kustomgeving voorkomen. Daarmee kunt u uw eigen duintuin maken! 

We werken samen met Jouwduintuin, een initiatief van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en IVN Natuureducatie. U kunt vanaf volgende week op de volgende plaatsen per huisadres maximaal 2 zakjes van Jouwduintuin ophalen:

  • Spaarnelanden Remise, Kamerlingh Onnesstraat 20 (maandag t/m donderdag 07.30 – 12.00 uur, 12.45 – 16.00 uur. Vrijdag: 07.30 – 12.00 uur)
  • Kruidenveld Bentveld, aan de Bramenlaan in Bentveld
  • Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1

Er is een beperkte voorraad, op = op.

Maak Zandvoort groener

Dit jaar komt er in ons dorp veel groen bij. In samenwerking met Spaarnelanden zijn we druk bezig met het planten van bomen en het inrichten van openbaar groen. We vervangen steen door groen. Dit is goed voor ons dorp en voor de natuur. U kunt ook meedoen! Zo geven we bloemenzaadjes weg en kunt u bijvoorbeeld gratis compost ophalen. Lees meer op de projectpagina Maak Zandvoort Groener.