Maak Zandvoort groener met inheemse planten

Viooltjes

Groen is belangrijk. Niet alleen voor de uitstraling van het dorp, maar ook voor het vergroten van de biodiversiteit. Als er meer groen in het dorp is, kunnen er meer planten- en dierensoorten (terug)komen in onze leefomgeving. Door meer ruimte te geven aan groen in onze woonwijken maken we onze directe leefomgeving aantrekkelijker en fijner om in te wonen.

Groen is ook goed voor het klimaat. Zo kan beplanting hevige wateroverlast voorkomen, bijvoorbeeld bij zware regenbuien. Dit zal vanwege klimaatverandering in de komende jaren steeds vaker nodig zijn. Daarom komt er in 2024 veel groen bij in Zandvoort en zijn we druk bezig met het planten van bomen, het inrichten van openbaar groen en het vervangen van steen door groen. 

Tuin en balkon

We betrekken graag alle inwoners bij het groener maken van Zandvoort. Dat kan bijvoorbeeld in uw eigen tuin of op uw balkon. Hiermee zorgt u niet alleen voor een betere afvoer van (regen)water en afkoeling tijdens warme dagen. Het ziet er ook gezellig uit en het is goed voor de vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Het beste kiest u dan voor inheemse planten. Dit zijn planten die het goed doen in ons dorp en hier thuishoren.

Bloemzaadjes

We delen bloemzaadjes uit aan alle inwoners. Hiermee kunt u een zogenaamde ‘duintuin’ maken met inheemse plantensoorten. U kunt de zaadjes nog tot eind mei ophalen bij de remise van Spaarnelanden (Kamerlingh Onnesstraat 20). Maximaal 2 zakjes per adres en op is op.

Viooltjes 

Op de website van Spaarnelanden vindt u een lijst met alle inheemse planten die goed groeien in Zandvoort. Dat zijn er heel wat. Zoals de vaste plant Calamintha nepeta die veel bijen aantrekt. Of bijvoorbeeld lekker geurende Lavendel. Wilt u meteen veel kleur in de tuin, dan zijn Viooltjes een goede keuze. En Kruipend Zenegroen is een bodembedekkende vaste plant die ook in de winter groen blijft.  

Weinig plek 

Op weinig oppervlak toch veel groen kan bijvoorbeeld met een Druif die omhoog geleid kan worden. Of kies voor Klimop, Klimhortensia, Passiebloem of Clematis die zelf graag klimmen. Ook Vuurdoorn groeit langs een muur en geeft voor vogels bessen en nestruimte. Toscaanse jasmijn is een klimmer die ook nog eens heerlijk ruikt. Een echte blikvanger is de Stokroos, een tweejarige plant die wel 2 meter hoog kan worden. Op de website van Spaarnelanden vindt u ook informatie over de beste plek voor de planten. Met veel of juist weinig zon. 

Boomspiegels en geveltuintjes

Heeft u geen eigen tuin of balkon, of is deze al groen? Dan is het adopteren van een boomspiegel of het aanleggen van een geveltuintje een idee. Een boomspiegel is een stukje grond rondom de stam van een boom. Ideaal voor extra beplanting. Alle inwoners van Zandvoort mogen de boomspiegel voor hun woning adopteren. Dat kun door het invullen van het aanvraagformulier.
Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel aan, direct aan de straatkant. U kunt ruimte maken voor planten door een rij stoeptegels weg te halen. Er moet wel genoeg ruimte overblijven voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens gevel. 
Als u tegels uit uw (gevel)tuin verwijdert, halen wij deze in de maand mei voor u op. En u krijgt dan van ons plantjes terug. Binnenkort komt op de projectpagina ‘Maak Zandvoort Groener’ meer informatie over deze actie.