Plaagplanten? Weg ermee!

Berenklauw langs pad in Zandvoort
De gewone berenklauw is geen groene indringer en mag blijven staan

De natuur is de laatste tijd flink opgeleefd! Door het mooie weer en wat goede regenbuien zijn de bomen weer volop in het blad geschoten en zijn de bermen veranderd in kleurrijke bloemenvelden. Jammer genoeg zien we ook weer plaagplanten opduiken. Maar wat zijn dat eigenlijk voor planten en hoe kunnen we ze onder controle houden?

Plaagplanten zijn planten die eigenlijk niet thuishoren in onze omgeving, maar er toch terecht zijn gekomen. Ze nemen vaak de plek in van lokale planten en dieren. Ze kunnen zelfs problemen veroorzaken voor onze gezondheid. Op dit moment is Spaarnelanden voor ons bezig met het bestrijden van deze plaagplanten.

Echte lastpak 

Vooral de Japanse duizendknoop is een echte lastpak. Deze groene indringer is heel lastig te bestrijden. Hij kan veel schade aanrichten aan wegen, rioleringen en gebouwen door de sterke groei van de wortels. Spaarnelanden gebruikt verschillende methoden om ze aan te pakken: uitgraven, onder stroom zetten of bedekken zodat ze geen lucht krijgen en afsterven. Naast de Japanse duizendknoop zijn er andere plaagplanten zoals Ambrosia en de Reuzenberenklauw.  Op de webpagina Plaagplanten  legt Spaarnelanden uit hoe de bestrijding in zijn werk gaat. 

Maak Zandvoort Groener

We zijn druk bezig met het groener maken van ons dorp. We planten bomen, vervangen steen door groen. We richten het openbaar groen in, en het weghalen van de plaagplanten is daar een onderdeel van. Meer informatie vindt u op de projectpagina Maak Zandvoort groener.

Hebt u een plaagplant ontdekt? Neem dan contact met ons op via de webpagina Melding over bomen en ander groen.